Inkoop van technische onderdelen organiseren

Iedere ondernemer in de techniek weet hoe waardevol een goede leverancier kan zijn. Met goede onderdelen wordt het eindresultaat van je werk alleen maar beter. Maar hoe zorg je ervoor dat je je onderdelen slim inkoopt? En is het mogelijk onderdelen bij één leverancier te halen? Dat zijn vragen die ik vaak van concurrenten krijg. Door mijn jarenlange ervaring weet ik inmiddels hoe ik de inkoop van technische onderdelen kan regelen. Je wilt hier immers wel kwaliteit waarborgen, maar er zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de inkoop van producten zoals een draaistroommotor, reductoren of servobesturingen. 

Software voor inkoop

Wie net begint met zijn onderneming zal waarschijnlijk geen gebruik maken van software op het gebied van inkoop. Naarmate je bedrijf groeit zul je misschien bepaalde zaken automatiseren, maar techneuten staan vaak niet stil bij het gemak dat software kan bieden. Jaren geleden ben ik gestart met het gebruik van software voor inkoop. Hierin kon ik precies registreren welke onderdelen ik inkocht. Op die manier wist ik hoeveel frequentieregelaars ik nodig had en welke ik nog op de plank had liggen. Ik houd met deze software grip op mijn inkopen, waardoor ik onnodige uitgaven kan voorkomen. Bovendien weet ik altijd wat ik in huis heb en weet ik of ik een spoedorder kan verwerken of niet. Die duidelijkheid zorgt voor rust, ook voor mijn medewerkers op kantoor. 

Leveranciers uitkiezen

Er zijn talloze leveranciers van reductoren en andere technische materialen op de markt, die jou van alles willen verkopen. Toen mijn bedrijf succesvoller werd, kreeg ik dagelijks telefoontjes van leveranciers die spullen aan mij wilden leveren. In eerste instantie wilde ik graag weten wat zij te bieden hadden, tot ik minstens een dag in de week bezig was met dit soort contacten. Ik realiseerde me dat dit simpelweg veel te veel tijd kostte en besloot me te beperken tot één leverancier per product. Het liefst werk ik nu met groothandels. Deze kunnen meerdere soorten artikelen leveren, waardoor ik veel minder tijd kwijt ben aan overleg en administratie. Ik kan je aanraden ook te kiezen voor een dergelijk model. Een groothandel kan je bovendien vaak voorzien van prima materialen, van goede kwaliteit. Bespaar jezelf de moeite en probeer dit eens uit. Ik kwam er pas na maanden achter dat dit veel slimmer was. Ik had veel liever eerder geweten dat dit de beste aanpak was, dus neem mijn tips vooral ter harte.

Similar Articles

Comments

Recente posts