Handige tips om je bedrijf te verduurzamen

Duurzaam ondernemen is hip. Steeds vaker zien we dat ondernemers in Nederland overstappen op een groener bedrijf door bijvoorbeeld te kiezen voor groene zakelijke energie of een duurzame bedrijfsvoering. Dat is niet voor niets: anno 2019 is duurzaamheid een belangrijk punt op de agenda in Nederland. De overheid stimuleert bedrijven om groener te werken en biedt hierbij diverse subsidies en vergoedingen aan. De Wet Milieubeheer verplicht ondernemingen zelfs om ook maar iets aan duurzaamheid te doen. Om boetes te voorkomen en om je steentje bij te dragen aan een betere wereld is het daarom aan te raden om eens te kijken waar jij kunt beginnen met het vergroenen van je onderneming. In dit artikel geven we je enkele handige tips.

Stap over op groene energie

Een van de meest gemakkelijke stappen die je kunt nemen, is overstappen van grijze naar groene zakelijke energie. Groene energie is beter voor het behoud van de wereld. Waar grijze energie wordt gehaald uit fossiele bronnen die op kunnen, wordt groene energie samengesteld door natuurlijke bronnen zoals de wind en de zon. Met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen of een windturbine wordt natuurlijke kracht omgezet in groene stroom. Bij het verwekken van deze verantwoorde vorm van energie komt veel minder CO2 vrij dan wanneer grijze energie wordt ‘gemaakt’. Je kunt ervoor kiezen om zakelijke groene energie af te nemen bij een energieleverancier of om zelf groene energie op te wekken met behulp van bijvoorbeeld zakelijke zonnepanelen. Op Minder.nl lees je meer over het aanschaffen van dergelijke zonnepanelen.

Kies voor een slimme thermostaat

Wanneer je kiest voor groene energie binnen je bedrijf kun je direct overstappen naar een slimme thermostaat. Grote kans dat je al eerder hebt gehoord van de slimme meter: hiermee kun je energieprogramma’s instellen en kun je op afstand je energie binnen een kantoorruimte reguleren. Kies voor een modulerende slimme thermostaat, omdat dit een apparaatje is dat zelf leert hoe snel bepaalde ruimtes binnen het kantoor opwarmen en hoeveel vermogen daarvoor nodig is. Het voordeel van zo’n thermostaat is dat de cv-ketel precies op de juiste momenten wordt gebruikt, waardoor er geen warmte en energie verloren gaat. Check hierbij direct in hoeverre je kantoorpand geïsoleerd is. Isolatie is ontzettend belangrijk wanneer je duurzamer wilt ondernemen.

Refurbished apparatuur is de toekomst

Tot slot is het overstappen op refurbished apparatuur en tweedehands kantoormeubilair onmisbaar wanneer je groener wilt werken. We zien steeds vaker webshops die refurbished laptops of smartphones verkopen. Refurb betekent dat apparatuur al eens eerder is gebruikt, maar voor een tweede leven compleet wordt opgelapt. Dat betekent dat je je binnen je bedrijf bezig houdt met recycling, omdat je kiest voor een tweedehands apparaat in plaats van voor een nieuw apparaat. Dat is, uiteraard, veel beter voor het milieu: wanneer een laptop of smartphone kapot is, zijn er vaak genoeg onderdelen die het nog prima doen. Waarom zou je zo’n heel apparaat dan wegdoen of weggooien, terwijl je ook een opgelapt item kunt gebruiken die het zo goed als nieuw doet? Hetzelfde geldt voor kantoormeubilair: check online of in tweedehands winkels of er kantoormeubilair beschikbaar is. Dit scheelt je vaak ook nog eens hartstikke veel geld!

 

Similar Articles

Comments

Recente posts