Aandelen kopen? Dat doe je zo!

Wat zijn aandelen precies?

Voordat je besluit aandelen te kopen is het eigenlijk wel handig om te begrijpen wat aandelen precies zijn. Een vennootschap, bijvoorbeeld een bedrijf, kan een aandeel uitgeven. Dit kan het makkelijkst vergeleken worden met een klein stukje van het bedrijf, maar dan is het geen fysiek goed. Een persoon die een aandeel bemachtigd heeft een een stukje zeggenschapsrecht en winstrecht (het dividend) van zo’n vennoot. Op aandelen zit ook een rendement. Dit rendement bestaat uit twee delen, de intrinsieke waardestijging van het aandeel en het uitgekeerde deel van de winst (het dividend). Dit is wat jij als aandeelhouder uitgekeerd krijgt, op jaarlijkse basis of op aanvraag. Als de waarde van aandelen omlaag gaat, willen veel mensen verkopen. Tegelijkertijd als aandelen omhoog gaan, willen veel mensen die aandelen kopen. Rijk worden van aandelen doe je dus om op de juiste momenten aandelen te kopen of verkopen. 

Wat zijn de voordelen van aandelen kopen?

Er zijn verschillende voordelen van het kopen van aandelen. Het eerste voordeel, en misschien wel het grootste, is dat je door het kopen van aandelen rendementen ontvangt die veel hoger zijn dan wanneer je het geld op een spaarrekening zou zetten. Dit heet dan ook je geld investeren. Het hogere rendement is natuurlijk ook gebonden aan een wat hoger risico dan je geld op de bank zetten. Echter zijn er zoveel stabiele aandelen dat je daar alsnog wat van kan kopen met minimale risico’s. Naast het koersrendement krijg je ook nog dividendrendement. Dit kan worden uitgekeerd door het bedrijf, en gebeurt vaker op jaarlijkse basis. Het laatste voordeel van aandelen kopen is dat je ook zeggenschap hebt als aandeelhouder. Niet elk aandeel geeft de mogelijkheid om je mening te geven, maar je krijgt in ieder geval informatie die je als buitenstaander niet verkrijgt. 

Waar koop je veilig aandelen?

Het verkopen van aandelen en aandelen kopen gaat tegenwoordig heel anders dan dat u misschien kent van televisie. In de Wolf of Wallstreet is bijvoorbeeld te zien hoe dit allemaal nog via de telefoon gaat. Ook moest je vroeger altijd fysiek naar de bank. Dit kostte veel tijd en de transactiekosten die bij het kopen erbij horen lagen ook hoger. Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk online aandelen kopen of verkopen. Je hebt op veel websites een overzicht van de verschillende aandelen. Daarnaast kun je met een druk op de knop veel informatie vergaren, wat vroeger veel lastiger was. Veilig aandelen kopen doe je dus het beste via een broker-website!

Similar Articles

Comments

Recente posts