Wat is supply chain management en wat kun jij ermee als ondernemer?

Supply chain management is tegenwoordig hot topic. Als bedrijfseigenaar heb je de term vast al eens voorbij horen komen. Veel mensen weten dat supply chain management iets te maken heeft met optimalisatie van processen binnen een bedrijf, maar veel verder dan dat komen zij niet. Herken je dit? Ben je benieuwd wat supply chain management inhoudt en wat jij er als ondernemer aan kunt hebben? Lees dan snel verder om het antwoord op deze vragen te ontdekken!

 

Wat is supply chain management?

Supply chain management wordt ook wel eens ketenmanagement genoemd. Supply chain management richt zich op de optimalisatie van de processen van verschillende ketens binnen een organisatie. Hierbij kun je denken aan de onderdelen van een productieketen, zoals transport, inkoop, delving, opslag en verkoop. Doordat de concurrentie op de markt steeds groter wordt en steeds meer bedrijven op verschillende locaties actief zijn en afhankelijk zijn van internationale handelingen om tot eindproducten te komen, zijn er veel kansen voor bedrijven die zich bezighouden met het slim inrichten van de productieketen. 

Hoe kan ik supply chain optimalisatie inzetten als ondernemer? 

Door doorlopend aan supply chain optimalisatie te doen binnen je bedrijf, zul je verschillende processen binnen de onderneming kunnen optimaliseren. Denk hierbij aan magazijnbeheer, transport, inkoop, verkoop, fabricage en nog veel meer. Als bedrijfseigenaar is het echter lastig om inzichtelijk te maken welke processen er verbeterd kunnen worden en op welke manier je de optimalisering van bepaalde processen door kunt voeren. Het kan daarom slim zijn om hier niet alleen mee aan de slag te gaan, maar om deskundig advies in te winnen van een goede supply chain consultant. Een supply chain consultant is een gespecialiseerd logistieke adviseur die zich bezighoudt met de optimalisatie van processen binnen je bedrijf. De adviseur doet dit aan de hand van de strategie en doelen van het bedrijf. Er zal eerst gekeken worden naar wat de huidige processen binnen het bedrijf zijn, tegen welke uitdagingen er nu al aan wordt gelopen en op welke gebieden de grootste kansen liggen bij verbetering. Vervolgens is het aan de supply chain adviseur om oplossingen aan te dragen die passen bij de onderneming en om een voorstel voor de implementatie van deze strategieën voor te leggen. Het komt ook voor dat de supply chain specialist je bedrijf in de eerste fase van de implementatie ondersteunt, waarna bij een succesvolle implementatie de adviseur weer vertrekt of voor je gaat kijken naar een volgend vraagstuk. 

 

Similar Articles

Comments

Recente posts