Wat is cacao precies?

Cacao vormt de basis van chocola, maar is daarnaast ook los te verkrijgen in poeder- of boonvorm. Cacao wordt al jarenlang wereldwijd veel genuttigd en het schijnt diverse gezondheidsvoordelen op te leveren. Zo zou het stress doen laten verminderen en bovendien goed zijn voor je hart- en vaatstelsel. Bovendien zitten er in cacao erg veel antioxidanten en mineralen en ook dat levert gezondheidsvoordelen op. 

 

Cacao komt van de cacaoboom

Cacao wordt gewonnen uit de cacaoboon die groeit aan de cacaoboom. Je vindt deze cacaobomen voornamelijk in Zuid- en Midden-Amerika. De vrucht waarin de cacaoboon te vinden is, heeft een ovale vorm. Om het cacaopoeder uit de bonen te winnen, worden er verschillendetechnieken ingezet. Een van de meest populaire methodes is het uitoefenen van een hoge druk waardoor de vochtige inhoud uit de boon verdwijnt. Het overgebleven deel kan vermalen worden waarna er rauwe cacaopoeder overblijft. Een tweede optie waarvoor er erg vaak wordt gekozen, is het roosteren van de cacaobonen. Op deze manier trekt de vocht ook uit de boon en kan er hierna cacaopoeder gemaakt worden. De meeste bedrijven maken doordat het minder arbeidintensief is, gebruik van deze methode. 

 

Waarom is rauwe cacao goed voor de gezondheid?

Om optimaal van de gezondheidsvoordelen van cacao te kunnen profiteren, is het belangrijk dat je voor de geperste en niet de gebrande variant kiest. Dit omdat veel van de gezondheidsvoordelen verloren gaan als de cacao in aanraking komt met hoge temperaturen. In cacao zitten naast de vitamines en mineralen nog verschillende andere voedingstoffen die goed zijn voor het lichaam. Zo blijkt uit onderzoek dat cacao kan zorgen voor een langere bloeddruk. Een ander voordeel van rauwe cacao is dat bepaalde stofjesgenaamd antioxidanten, vrije radicalen opruimen in je lichaam. Het voordeel dat je hiervan kunt merken is dat je minder vaak ziek wordt. 

 

Chocola is het meest geliefde product van cacao

Een eindproduct waar cacao het meest voor wordt gebruikt, is cacao. Hoe puurder de chocola die je koopt, hoe gezonder. Let er overigens wel goed op dat er ook cafeïne in chocola zit. Hoe puurder de chocola hoe meer cafeïne. Het is daarom niet aan te raden om net voor het slapen gaan een grote hoeveelheid chocola te nuttigen. De kans is dan namelijk erg groot dat je niet in slaap kunt komen. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je onrustiger slaapt en gedurende de nacht vaker wakker wordt. Probeer daarom zo min mogelijk chocola te eten na het avondeten. 

Similar Articles

Comments

Recente posts