Wanneer moet ik een rollator, en hoe gebruik ik die?

Hoe weet je wanneer je wel of geen rollator nodig hebt?

Wanneer je kracht en balans toenemen na letsel of ziekte, heb je misschien geen rollator meer nodig. Krukken of een wandelstok zijn misschien een betere keuze. Spreek met jouw dokter en fysiotherapeut om te bepalen welk apparaat het beste geschikt is voor jouw medische situatie. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Hulpkrukken: Deze reiken helemaal tot in uw oksel en bieden u enige stabiliteit met veel mogelijkheid tot mobiliteit. Echter ben je wel minder stabiel dan met een standaard looprek of een rollator. Een verkeerd afgestelde hulpkruk kan oncomfortabel voelen in de oksel, loop het afstellen met uw dokter door.
  • Voorarm krukken. Dit zijn de krukken met een bijna gesloten ring boven de elleboog.Hiermee kunt u uw elleboog nog steeds kantelen met de kruk vast. Deze zijn eigenlijk beter als er nog enige wendbaarheid vereist is
  • Wandelstok. Een wandelstok is slechts een enkele standaard, met een haaks handvat. Sommige zijn verstelbaar, andere zijn van hout op maat gemaakt. Een wandelstok kan gebruikt worden wanneer er een permanente moeilijkheid met lopen is, maar er niet continu last van ondervonden wordt.

Een rollator of looprek geeft u de meeste stabiliteit, maar gaat ten koste van de mobiliteit. Wees er zeker van om alle opties, voor en nadelen door te gaan met uw huisarts, ziektekostenverzekering en fysiotherapeut. Uiteindelijk is het belangrijk dat het goede apparaat wordt gekozen.

Hoe gebruik je een rollator

Nogmaals, zorg ervoor dat het juiste apparaat is geselecteerd met afwegingen van alle relevante professionals. Vraag bij uw fysiotherapeut voor een gebruiksaanwijzing en begeleiding wanneer u voor het eerst met een rollator gaat lopen. Allereerste moet de hoogte correct worden ingesteld. Om dit te checken gaat u in het frame staan met de armen naar beneden. Zorg ervoor dat u met iemand bent die u kan ondersteunen waar dit nodig is. De handvaten zouden ter hoogte van uw polsen moeten komen. Als dit niet het geval is vraag dan iemand of ze dit voor u kunnen verstellen.

Lopen met een rollator kan moeilijk zijn aangezien de kracht om te bewegen varieert op een oneffen oppervlak. Zorg ervoor dat de rollator niet te ver naar voren geduwd is, zodat u ten alle tijde neerwarts kracht op de handvaten kunt uitoefenen. Dit uiteraard om uw eigen lichaamsgewicht te ondersteunen. Let goed op de ondergrond tijdens het lopen om hindernissen te spotten en te vermijden. Om af te sluiten nog maar een keer, doet u alstublieft dit hele proces in samenwerking met uw huisarts, fysiotherapeut en ziektekostenverzekering.

Similar Articles

Comments

Recente posts