Heb je altijd al wijn willen leren proeven als een deskundige? In dit artikel delen we een aantal tips met jou om je goed op weg te helpen.
1. Spugen in plaats van slikken
Dit is een van de grootste vraagstukken waar de meeste wijnliefhebbers ongetwijfeld mee worstelen als het gaat om proeverijen. Hoewel wijn plezierig is om te drinken, is mijn mening dat als het gaat om het evalueren van wijn bij een formele proeverij, je moet spugen en ja, er is een techniek om te voorkomen dat het langs je kin druppelt.
Neem bijvoorbeeld de volgende situatie: stel dat je bent uitgenodigd voor een iconische wijnproeverij. Met 50-tal topwijnen bij de hand, als je niet spuugt, heb je tegen de tijd dat je nummer 50 probeert waarschijnlijk een fles (in slokjes) geconsumeerd en ben je flink duizelig en dronken. Zoveel wijnproeven gaat niet alleen over de smaak. Je wilt de wijn voelen. Dat klopt, wijn heeft een textuur net als voedsel dat in zijn lichaam en tannines wordt aangetroffen. Hoe kun je het voelen als je in wezen 'shots' maakt? Spuug gewoon – en neem dan een glas voor de lunch.
2. Neem water crackers en bruisend water bij de wijn
Als je thuis een proeverij organiseert met je wijnmaatjes en je wilt van verschillende soorten wijn proven in een non-food setting, dan zijn crackers bondgenoten. Denk er eens over na: zijn een pinot blanc en cabernet sauvignon niet het tegenovergestelde van het smaak- en tanninespectrum? Hoe ga je dat doen?
Crackers. Niet de gearomatiseerde, verwerkte, zoute varianten. Water crakers. Flauw. Saai. Het doel van crackers is om je gehemelte schoon te maken. Neutraliseer je smaakpapillen zodat die grote tannines, of zuurgraad, weer op nul komen. Nog een tip om rekening te houden bij de proeven van wijnen. Spuug je water uit voordat je gaat drinken. Een laatste gedachte over water – vermijd de sprankelende soort. U wilt gebotteld van gefilterd water met de meest schone, neutrale smaak. Bruisend water bevat meestal meer mineralen die de smaak van je gehemelte scheef trekken.
3. Serveer de wijnen op de juiste temperatuur
Onze laatste tip is zeer belangrijk, ik kan dit niet genoeg duidelijk maken: serveer de wijnen op de juiste temperatuur. Zou je coq au vin koud serveren? Zou je ceviche in de oven doen? Echt niet! Schenk dus geen champagne bij 15C in plaats van 7C. Laat je Cabernet niet opwarmen tot boven de 16-17C. Weet je niet wat de temperaturen zijn? Je kunt bijvoorbeeld op Charles.nl hier meer informatie over lezen. Wijnen worden gemaakt met liefde, zorg, passie. Behandel ze met respect. Ze komen het beste tot hun recht als ze op de juiste temperatuur worden geserveerd.