Past jouw eetpatroon bij je sportdoelen?

Hoe goed sta jij stil bij de relatie tussen eten en je lichaam? Of beter gezegd; de driehoek die sport, voeding en je lichaam vormt? Wellicht probeer je af te vallen, of wil je graag wat spiermassa opbouwen, maar vraag je je nogal af hoe je precies zou moeten eten om je doel te bereiken. Je kan je work-outs wel helemaal op orde hebben, maar als je voeding daar niet bij past ben je alsnog ver van huis. Dus, wat is de oplossing? Zijn dat creapure creatine supplementen en/of creatine monohydraat in huis halen, of zit er meer achter? 

Lichaam en geest

Natuurlijk helpen supplementen in de juiste doseringen, maar voordat je ze bestelt, voordat je een work-out routine inricht en zelfs voordat je je eerste gym-sessies inplant, is het eerst goed om even stil te staan bij je lichaam. Jij kent je lichaam het beste, en kan er dus ook het best achter komen hoe het reageert op bepaalde voedingstoffen en eetpatronen. Ga bij jezelf na wat het doel is dat je wil behalen met je nieuwe sporttraject. Als je sterk wil worden, moet je namelijk heel anders eten dan wanneer je af wil vallen. Bij spieropbouw gaat het om een groot aantal calorieën (je lichaam moet namelijk genoeg hebben om te verbranden) en bij afvallen gaat het om gevarieerd en gezond, maar niet per se minder dan hiervoor. Dat is een van de grootste misvattingen van de eenentwintigste eeuw; dat we om af te vallen minder zouden moeten gaan eten. Dat is het punt niet. Je moet beter gaan eten, gezonder gaan eten. Desnoods is het goed om de hulp in te schakelen van een diëtiste die weet wat zij/hij/hen doet, en die dus niet vindt dat je maar gewoon minder moet gaan eten. 

Gezond, gevarieerd en voorbereid

Wat je doel voor het bezoeken van de sportschool ook is, het is belangrijk dat je gevarieerd en goed eet. Maar hoe doe je dat, en zorg je ook nog eens dat je genoeg slaapt, genoeg vrije tijd hebt én genoeg headspacevoor dingen als je baan, wat toch ook vrij belangrijk blijft. Elke avond een uur in de keuken staan voor een gevarieerde maaltijd is na een lange dag werken toch een stuk minder aantrekkelijk dan een halfuurtje koken voor iets dat minder goed voor je is. Het is daarom ook goed om aan mealplanning te gaan doen. 

 

Leer je lichaam kennen en maak voor jezelf een plan dat ervoor zorgt dat jij gevarieerd, gezond én genoeg eet voor je sportdoelen. Succes ermee!

Similar Articles

Comments

Recente posts