De schat op zolder

Ken je die programma’s die vroeger nog weleens op televisie kwamen, waarbij mensen allerlei spullen vanaf hun zolder haalden, lieten taxeren en erachter kwamen dat ze al die tijd een schat bij zich droegen? En vraag jij je nou ook af of je nog iets waardevols boven hebt liggen, of wil je graag oud goud verkopen? Van plekken waar ze gouden munten kopen tot heel lang praten over schilderijen voordat ze je vertellen wat iets waard is; laten we eens kijken naar de wondere wereld van de antiekhandel. 

Levendig verleden

Net zoals andere geschiedkundige beroepen is antiekhandelaar er een die heerlijk tussen alles in zweeft. Een antiekhandelaar houdt zich alleen maar bezig met spullen die bijna allemaal hun nut verloren hebben, maar door de jaren heen een nieuw nut hebben gekregen. Objecten en andere dingen die juist interessant zijn omdat ze niet meer gebruikt worden. Omdat ze ons een andere tijd laten zien en een lens bieden; een manier om ons even, al is het maar twee seconden, te wanen in een tijd waarin we nooit zullen leven, met objecten die we nooit zullen gebruiken. De antiekhandel is een interessante markt; voor zoveel dode dingen is de handel erin er levendig. We kennen allemaal wel de beelden van veilingen in Zuid-Frankrijk waar een schilderij van een oude meester of een verguld religieus artefact voor miljoenen euro’s verkocht wordt aan een mysterieuze verzamelaar die vervolgens nooit meer van zich laat horen. Maar ook op kleinere schaal zijn antiekhandelaren natuurlijk altijd op zoek naar die volgende schat. Dat is het hem vaak met antiek; als er maar genoeg gekke verzamelaars zijn die iets willen, kan je zomaar stuiten op een echte schat. 

Jouw schat

Dus, kan jij dat nou ook? Hoe werkt het als je op zolder of in een kartonnen doos in je berging iets vindt waarvan je denkt dat het weleens iets waard zou zijn? Of als je een paar juwelen of oude gouden munten hebt die je graag wil verkopen? Het beste om te doen is om naar een antiekhandelaar online of in het echt te gaan en je spullen te laten taxeren. In het geval van goud kijken handelaren naar de kwaliteit, de echtheid én of iets echt van goud is, of enkel verguld (dan is het van koper gemaakt en is er een gouden laagje overheen aangebracht). Bij antieke waren wordt er naar allerlei dingen gekeken, van authenticiteit tot zeldzaamheid. 

 

Of je nu een paar gouden munten wil verkopen of de volgende Vermeer op zolder hebt staan, doe eens een poging en laat het taxeren. Wie weet!

Similar Articles

Comments

Recente posts