MIG lassen of TIG lassen

Om metalen machines tot een geheeld te krijgen moeten deze aan elkaar worden gelast. Dit wordt gedaan met speciale lasapparaten. Met een lasmachine wordt de metalen plaat opgewarmd tot het vloeibaar wordt of op zijn minst kneedbaar. Op dat moment wordt er een extra metaal toegevoegd en dit heet de lasdraad. Deze lasdraad wordt ook verwarmd en daarna mee gesmolten bij de metalen platen. Wanneer dit weer uit hard zit de plaat vast en kan het gebruikt worden. Er zijn echter twee manieren van lassen. Je hebt TIG lassen en MIG lassen. Bij TIG lassen wordt gebruik gemaakt gebruik gemaakt van elektriciteit om de metalen op te warmen. Er vormt dan een plasma boog tussen het metaal en en wolfraamelektrode. TIG staat namelijk voor Tungsten Inert Gas. Tungsten betekent in het Nederlands wolfraam. Wolfraam wordt gebruikt omdat dit een zeer hoog smeltpunt heeft en dus niet zal smelten bij het lassen. Met MIG lassen wordt de warmte ook gecreëerd door een elektrische boog maar het verschil is dat de elektrode hierbij wel smelt en wordt gebruikt bij het lassen. Beide las technieken maken gebruik van een beschermgas zodat de metalen plaat alleen warm wordt op de plek waar wordt gelast.

Voor en nadelen

Beide lastechnieken hebben zijn voor en nadelen. Een groot voordeel van MIG lassen is dat je het bijna overal kunt gebruiken, zelfs bovenhands. Een ander voordeel is dat het een vrij snelle manier van lassen is. TIG lassen kost namelijk veel meer tijd maar levert dan wel een betere kwaliteit. Wel is TIG een heel stuk duurder dan MIG. Dit komt omdat TIG alleen gebruik maakt van edelgassen en in combinatie met een sloom lasproces gaan de kosten snel omhoog. Een voordeel is wel dat er bij TIG vrijwel geen spatten plaats vinden. Zo kan het metaalwerk dus niet worden beschadigt waar het bij MIG dus wel kan gebeuren. Bovendien vindt er bij TIG ook bijna geen rookvorming plaats. Dit zorgt dus voor minder vervuiling. Een ander nadeel van MIG lassen is dat je het niet buiten kunt gebruiken met wind. 

Conclusie

Als je niet weet tussen welke van de twee technieken je moet kiezen kun je jezelf een paar vragen stellen. Wat is je budget, wanneer heb je het nodig, en waar wordt het gebruikt. Op basis van deze vragen kun je bepalen welke geschikt is voor jou. Heb je een groot budget en geen haast en ben je opzoek naar hoge kwaliteit? Dan is TIG lassen een goede optie. Heb je een iets kleiner budget of moet het sneller klaar zijn? Dan is MIG lassen een betere optie.

Similar Articles

Comments

Recente posts