Leer hoe je onkruid verwijdert

Je ontkomt er niet aan als je een prachtige tuin tot je beschikking hebt, onkruid. Het is niet het leukste karwei dat moet worden bijgehouden, maar wel het belangrijkste. In dit artikel leer je de soorten onkruid kennen hoe ze te bestrijden. Allereerst is het handig om te weten welke soorten onkruid er bestaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen wortel- en zaadonkruid.

Wortelonkruid, is een vaste onkruidplant met wortels onder de grond

Dit is een onkruid wat zeer moeilijk is om te verwijderen. Vaak heeft wortelonkruid meters wortels onder de grond. Zodra je de wortel afbreekt, komt het makkelijk weer terug en loopt het verder uit. Distel, haagwinde, zevenblad en distels zijn voorbeelden van wortelonkruid.

Zaadonkruid, is een eenjarige plant met verspreiding via zaadjes

Zoals de naam al aangeeft verspreid zaadonkruid zich via zaadjes. De productie van deze zaadjes is een grote getallen. Bekende zaadonkruid is het madeliefje, de paardenbloem, straatgras en harig knopkruid.

Je hebt talloze manier om onkruid verwijderen en te bestrijden. Hier volgen een aantal tips:

Onkruid met de hand verwijderen

Heel makkelijk en simpel is onkruid verwijderen met de hand. Je trekt de plant met wortel en al uit de grond en je bent er dan zeker van dat het onkruid niet terugkomt. Daarnaast beschadig je de andere planten niet. Het neemt wat tijd in beslag, maar is zeer effectief.

Onkruid verwijderen met een schoffel

Schoffelen is een extra snelle manier om onkruid tegen te gaan. Je maakt met een schoffel het onkruid onder de grond losser. Gebruik vooral een schoffel voor zaadonkruid. Als je een schoffel gebruikt voor wortelonkruid, gaat dat waarschijnlijk niet werken. Je snijdt dan de wortel af en je kan er van uit gaan dat de wortels terug groeien.

Onkruid met behulp van gereedschappen verwijderen

Er zijn verschillende gereedschappen op de markt om onkruid te verwijderen. Zo heb je de distelsteker en wortelsteker. Hiermee verwijder je het onkruid met wortel en al. Voordeel van deze gereedschappen is dat je niet hoeft te bukken. Goed voor de rug dus. Daarnaast kan je makkelijk een voegenborstel gebruiken om onkruid tussen stenen weg te halen.

Wat is mulch?

Voor iedereen die zich afvraagt ‘wat is mulch?’, volgt hier een korte uitleg. Mulchen is een andere manier om onkruid tegen te gaan. In principe komt het erop neer dat je een laag organisch materiaal op de grond toedekt. Het is een preventieve manier om onkruid tegen te gaan. Waarom? Omdat onkruid geen zin heeft om door dit organische materiaal door te groeien. Het is nog wel mogelijk dat zaadonkruid door vogels of wind op de mulchlaag terecht komt, maar dat heeft bijna geen effect. Als er toch wat onkruid doorheen groeit, is het makkelijk te verwijderen.

Similar Articles

Comments

Recente posts