Industrieel drogen doe je het best met een adsorptiedroger

Adsorptiedrogers onttrekken vocht uit de omgevingslucht, ook bij lage temperaturen. Met dit toestel wordt een opvallend lage luchtvochtigheid gerealiseerd. Terwijl bij condensatiedrogers een compressor wordt gebruikt om de lucht af te koelen, beschikt een adsorptiedroger over hoogwaardig materiaal. Het onmisbare adsorptiemiddel is vaak silica. Dat bevindt zich vaak op een ronddraaiend wiel in de luchtdroger. Een adsorptiedroger is dus niets anders dan een luchtontvochtiger met een chemische bestanddeel in plaats van een compressor. Adsorptiedrogers worden vaak, maar niet uitsluitend, door professionele bedrijven gebruikt.

Luchtontvochtiger met silica gel als adsorptiemiddel

Een adsorptiedroger onttrekt dus het aanwezige vocht uit de lucht met behulp van zakjes silicagel. Dat vocht wordt daarna opgenomen, verwarmd en uiteindelijk verdampt. Na herstel is het adsorptiemiddel klaar om opnieuw vocht uit de lucht te onttrekken. We kennen silica gel vooral van de zakjes met droogmiddel in bijvoorbeeld schoenendozen maar ook in nieuwe tassen en verpakkingen van elektronica om die producten droog te houden.

Adsorptiedrogers verwijderen ook vocht bij lage temperaturen

Adsorptiedrogers hebben vele voordelen in vergelijking met condensdrogers. Zo verlagen ze ook het vochtgehalte in de lucht bij lage temperaturen. Veel lager dan met een condensdroger. Daardoor worden (industriële) luchtontvochtigers vaak gebruikt voor het ontvochtigen van bijvoorbeeld koelcellen en onverwarmde distributieruimten. Adsorptiedrogers voorkomen de vorming van condens en corrosie in koude ruimten. Zo wordt vaak schadelijke ijsvorming voorkomen op leidingen en onderdelen. Adsorptiedrogers zijn uitstekend voor de realisatie van vochtvrije of vochtarme ruimten.

Gebruik adsorptiedrogers

Adsorptiedrogers met silica gel worden niet alleen gebruikt in de industrie, maar even goed in privé woningen en andere opslagplaatsen met lage temperaturen. In de praktijk verlagen deze adsorptiedrogers de luchtvochtigheid in farmaceutische bedrijven, in  koele opslagplaatsen, hoogtechnische ruimten, in chemische bedrijven, in onverwarmde magazijnen. Ze worden ook veel gebruikt in de scheepvaart en zijn nuttig bij brand en overstromingen.

Adsorptiedrogers privé woningen

Adsorptiedrogers met silica gel worden dus ook in woningen gebruikt. Door hun kleine afmetingen zijn ze wendbaar en dus makkelijk te verplaatsen. Het overtollige vocht wordt vaak via een afvoerleiding onmiddellijk afgevoerd. Deze toestellen verlagen ook de luchtvochtigheid in zowel woonkamers als in slaapkamers, garages, tuinhuizen, campers en staanplaatsen voor het beschermen van voertuigen, materialen of apparaten tegen de weersomstandigheden, vaak in de winter.

Hoger energieverbruik

In vergelijking met klassieke condensatiedrogers verbruiken deze adsorptiedrogers meer energie. Adsorptiedrogers van de jongste generatie worden daarom meer en meer uitgerust met energiebesparende onderdelen. Daarnaast werken ze zo goed als geruisloos.

Similar Articles

Comments

Recente posts