Geheid het beste huis!

Maak jij je weleens zorgen over de fundering van je nieuwe huis? 

Nee, dat deed ik dus ook niet, maar toen me werd verteld dat die versteviging nodig was, dat ze binnenkort gingen Heien en Palen boren, bedacht ik me twee dingen: “Wat fijn!” en “Wat is heien?” 

Na wat onderzoek en een heel behulpzaam bedrijf, dat dus niet alleen de fundering van mijn nieuwe huis heeft verbeterd maar me ook nog eens precies heeft uitgelegd wat heien is en waarom er geheid wordt, heb ik die informatie hier, voor jullie. Dus, lees vooral door!

Geheid onderzoek 

Bij de bouw van elk nieuw huis of pand wordt gekeken of een extra fundering nodig is. Dit wordt deels bepaald door de locatie waar gebouwd wordt, hoe hoog (en dus zwaar) het gebouw wordt én het soort grond waar het op komt te staan. Je kan je voorstellen wat er gebeurt als er een hoger, massiever gebouw op relatief zachte grond komt te staan. Hierom worden er dus palen geboord, en hierom wordt er geheid. Voordat dit gebeurt wordt er door het bouwbedrijf eerst een sondering gemaakt. Aan de hand van die sondering wordt er bepaald hoeveel palen er de grond in moeten, én hoe diep ze dan diezelfde grond in moeten. Heipalen onder een gebouw zijn eigenlijk altijd essentieel. Verkeerd geheide palen kunnen zorgen voor verzakking, en als er geen palen staan wordt het al helemaal onzeker. 

Heipaal op z'n kop 

Heien is dan nog het spannendste deel van het proces: het daadwerkelijke inslaan van de palen. Stel je een houten plank, een spijker en een hamer voor, maar dan gigantisch uitvergroot en veel spectaculairder. Een heipaal wordt gepositioneerd, en vervolgens wordt met een heistelling een valblok erboven gehangen. Dit valblok dient als de hamer, en wordt zo vaak als nodig naar beneden gelaten en weer omhoog gehesen. Zo wordt de heipaal de grond in ‘getimmerd’. Dit massieve valblok weegt tussen de 400 en 5.000 kilo, afhankelijk van hoe massief zowel de grond als de heipaal is. Wanneer de heipaal de juiste diepte heeft bereikt, wordt de stellage verplaatst en het proces herhaald, totdat alle palen staan. 

Een techniek die ontzettend interessant en spectaculair is, maar waar je nooit iets over leest. Dat is heien. Het is niet alleen een vrij essentieel onderdeel van het vroege bouwproces, maar dus ook nog eens interessant. 

Similar Articles

Comments

Recente posts