Gebruik een adsorptiedroger en word vochtproblemen de baas

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij een vochtige lucht aanwezig is die gedroogd moet worden. Door middel van een adsorptiedroger kun je een zeer lage luchtvochtigheid bereiken.  In een adsorptiedroger zitten silica gel die vocht uit de lucht onttrekken. Dit is bijvoorbeeld van belang in de voedingsmiddelenindustrie. Bij het produceren van verschillende voedingsmiddelen is het belangrijk dat de luchtvochtigheid zo laag mogelijk blijft, omdat er anders allerlei bacteriën en schimmels in de voedingsmiddelen kunnen optreden. Ook in andere verschillende productieprocessen is een lage luchtvochtigheid van belang. Hierbij kun je onder andere denken aan de productieprocessen in de farmaceutische industrie en bij het produceren van elektronica. Binnen de industrie wordt er dus door veel bedrijven gebruik gemaakt van zo’n adsorptiedroger. Dit om een optimaal productieproces te kunnen waarborgen. Bij het gebruik van adsorptiedrogers wordt er gebruik gemaakt van verschillende stoffen, zoals bijvoorbeeld silicagel, welke een hoog vocht absorberend vermogen hebben. Deze stoffen zijn geïmpregneerd op een roterend keramisch wiel. De vochtige lucht uit de ruimte wordt door de absorptiedroger heen geblazen en al het vocht wordt aan deze lucht onttrokken. Hierdoor wordt er gedroogde lucht terug de ruimte in geblazen. Om er zeker van te zijn dat er na het productieproces ook geen vocht bij de geproduceerde producten kunnen komen, kunnen silica gel zakjes aan de verpakkingen van de producten toegevoegd worden.

Silica gel zakjes

Nadat het productieproces van vochtgevoelige producten is afgerond, worden deze producten verpakt. Om er zeker van te zijn dat deze producten ook na het productieproces beschermd blijven tegen vocht, worden er dikwijls silica gel zakjes aan deze verpakkingen toegevoegd. Silica gel zakjes zorgen onder andere voor product bescherming, corrosie preventie en voorkomen schimmels tijdens het verpakkingsproces. Naast dat je een adsorptiedroger kunt gebruiken om het productieproces van talloze verschillende producten te verbeteren, kun je dus ook silica gel zakjes toevoegen aan het verpakkingsmateriaal op het moment dat de producten ingepakt worden. Het is namelijk niet de bedoeling dat verschillende voedingsproducten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van consumenten doordat deze voedingsproducten blootgesteld zijn aan een te hoge hoeveelheid vocht. Bijvoorbeeld bij schoenen, tassen en meer, komt het vaak voor dat er silica gel zakjes aan de verpakkingen toegevoegd zijn. Ook leer kan immers gaan schimmelen als gevolg van een te hoge hoeveelheid vocht. Zowel het gebruik van silica gel zakjes als het gebruik van een adsorptiedroger heeft veel voordelen.

De voordelen van een adsorptiedroger

Adsorptiedrogers worden vaak gebruik in de industrie, in woningen en andere verschillende ruimten. In veel gevallen wordt een adsorptiedroger gebruik in ruimten met een lage temperatuur. Een adsorptiedroger voor woningen wordt vaak gebruikt om het vocht uit een woning te verwijderen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het vocht wat vrij komt op het moment dat een woning net gestuukt is. Het gebruik van een adsorptiedroger in de industrie heeft veel voordelen. Hierbij kun je denken aan het verbeteren en beheersen van de productkwaliteit, het voorkomen van condensatie, het voorkomen van corrosie en het voorkomen van de groei van schimmels en bacteriën. Veel adsorptiedrogers werken met behulp van silicagel. Voorheen werd silica veelal in korrelvorm gebruikt, maar tegenwoordig wordt dit veelal gebruik in gelvorm. Wanneer jij binnen jouw bedrijf gebruik wil maken van een adsorptiedroger, hoef je niet bang te zijn dat het gebruik hiervan schadelijk is voor het milieu. Tegenwoordig zijn de adsorptiedrogers energiezuinig en hebben een veel lagere CO2-uitstoot dat een aantal jaar geleden.

Similar Articles

Comments

Recente posts