Een Kennismaking met de Epoxyvloer

De epoxyvloer: de kans is groot dat je deze steeds vaker tegenkomt, zonder dat je het bewust doorhebt. De vloer die eerst zo populair was in de industriële sector en bij andere ondernemers, maakt nu een opmars in de luxere appartementen. Een epoxyvloer mag best wat kosten, maar dan heb je wel een vloer die minimaal 30 jaar meegaat, of langer wanneer het goed onderhouden wordt. Niet alleen gaat de vloer lang mee, maar een epoxyvloer kan veel gewicht dragen en beschadigt minder snel dan andere vloeren. Door de verschillende lagen is een epoxyvloer krasbestendig en vloeistoffendicht.

Wat is een Epoxyvloer nu eigenlijk?

Een epoxyvloer bestaat uit drie lagen die in een tijdsbestek van een aantal weken, aangebracht dienen te worden. De eerste laag die aangebracht wordt is een schraaplaag. Dit is een kunststof laag die de vloer moet egaliseren en vloeistofdicht krijgen. Schraaplagen worden voornamelijk gebruikt om zandcementdekvloeren en beton te egaliseren. Belangrijk is dat de lagen aangebracht worden op een gelijke vloer, anders ontstaat de kans dat er scheuren en barsten in de vloer komen. Vervolgens wordt er een tweede laag aangebracht. Dit is de gietlaag. De gietlaag bestaat uit de kleurschakering, polyurethaan en epoxyhars. Polyurethaan is een schuimsoort die vaak als isolatiemateriaal gebruikt wordt in de bouw, maar ook als basis voor sportschoenen en als kunstmatig alternatief voor leer. Polyurethaan voelt aan als rubber en komt vrij stug over. Voor het gieten wordt een vloeibare consistentie gebruikt. 

De luxe van een Epoxyvloer

De kleurschakering kan in elke kleur naar keuze aangeboden worden. Alle 213 RAL-kleuren zijn beschikbaar, waardoor er oneindig veel keuzes zijn. De gladde naadloze vloerafwerking maakt deze vloer uitermate geschikt voor huishoudens. Door de juiste kleur te kiezen, past deze vloer bij verschillende interieurs en blijft de vloer geschikt voor een herinrichting van de ruimte. Dit samen met het feit dat de vloer minder gevoelig is voor beschadigingen en makkelijk te reinigen, maakt dat de vloer uitermate geschikt is voor gezinnen en woon-werkplaatsen.

Het onderhouden van epoxyvloeren is een klus waar niet veel tijd en energie in hoeft te zitten. Het advies is om epoxyvloeren te vegen of te stofzuigen. In het geval dat er vloeistof aan te pas dient te komen, wordt er afgeraden om zware chemicaliën te gebruiken. Deze chemicaliën tasten de toplaag van de epoxyvloer aan, waardoor het dof uit kan slaan. Er wordt aangeraden om gebruik te maken van water of verdund azijn. Zeep kan gebruikt worden, mits het dusdanig aangelengd wordt met water, dat de oliën de toplaag niet aan kunnen tasten.

 

Similar Articles

Comments

Recente posts