Steeds populairder worden blokhutten, maar waarom?

Steeds vaker zie ik in de tuinen van mijn buren blokhutten staan. Blokhutten zijn kleine schuurtjes maar in feite zijn ze eigenlijk kleine woningen. Blokhutten komen oorspronkelijk uit Scandinavische en Midden-Europese berggebieden. De lay-out van blokhutten is erg stijlvol en simpel. Vaak zijn ze gemaakt van prachtig hout, waardoor ze heel mooi in tuinen passen waar veel groen is. Ik begon me dus steeds meer af te vragen wat de blokhut is. Misschien wil ik er ook wel een! Maar voordat ik die beslissing neem heb ik eerst wat meer onderzoek gedaan. Daarom schrijf ik er nu een blog over, zodat jullie misschien ook wat aan dat onderzoek hebben!

De geschiedenis van de blokhut

Zoals ik al zei vind de blokhut zijn oorsprong in Europese en Scandinavische berggebieden. Oorspronkelijk werden de blokhutten gebouwd om een sauna in te zetten. Sauna’s zijn erg populair op het continent Europa. In de koude berggebieden gaan mensen al decennia lang naar de sauna. De meeste mensen die echt wonen in deze gebieden hebben een sauna aan huis. Een sauna aan huis is iets waarvan we in Nederland alleen maar kunnen dromen. Toch is het daar heel normaal. Het is namelijk goed voor je doorbloeding en gezondheid. Bovendien is een sauna de manier om lekker op te warmen na al die winterkou. De blokhutten hun stijgende populariteit is te danken aan de unieke constructie. De massieve en aansluitende wanden zorgen voor droogte en goede isolatie.

Voordelen van blokhutten

De unieke manier van het bouwen van blokhutten die hierboven genoemd is heeft veel voordelen. Als eerste zorgen de houten wanden dat de warmte binnen blijft, en de kou buiten blijft. Dit maakt de blokhut ideaal als tuinhuisje of schuur. De unieke bouwmanier zorgt er ook voor dat er geen regen of sneeuw naar binnen kan. Blokhutten zijn dus warm en droog! Daarnaast zijn de huisjes gemaakt van hout, en de constructie is niet ingewikkeld. Dit zorgt ervoor dat de huisjes heel goedkoop zijn. Tot slot zijn de hutten erg divers inzetbaar. Ze kunnen dienen als sauna, tuinhuisje, schuur of domweg opbergruimte. Vanwege de tijdloze uitstraling passen ze vrijwel in elke tuin!

Allerlei typen blokhutten

Je hebt natuurlijk hutten in allerlei soorten en maten. Het is erg belangrijk dat je van te voren bepaalt wat het doel van de hut gaat worden. Houd ook rekening met de hoeveelheid ruimte die je hebt. Aan de hand daarvan kun je een grootte blokhut uitzoeken. Het doel bepaalt voornamelijk welk type hout je gaat gebruiken, en hoe dik de wanden moeten zijn. Hoe dikker de wanden, hoe warmer het binnen is.

Kortom, denk goed na wat je met een blokhut wil doen! Maar nu ik er meer over weet ga ik er zeker een aanschaffen voor in mijn tuin!

Similar Articles

Comments

Recente posts