Waar wordt palmolie allemaal voor gebruikt?

De kans is groot dat jij wel eens van palmolie hebt gehoord, maar dat jij geen idee hebt waar palmolie nou eigen voor gebruikt wordt. Dit is een logische gedachte want palmolie zie je vrijwel nooit in olievorm omdat het verwerkt zit in allerlei producten. Palmolie is enorm belangrijk voor de westerse wereld want wij maken enorm veel gebruik van palmolie. Nu vraag jij je waarschijnlijk af op wat voor manier wij palmolie gebruiken. Gelukkig kan je daar een antwoord op vinden in dit artikel. 

Palmolie vind je overal in terug 

What is palm oil used for? Veel mensen weten niet waar palmolie in verwerkt zit en hebben letterlijk geen idee dat zij in hun hele leven waarschijnlijk al enkele liters palmolie hebben binnengekregen. Dit is niet vreemd aangezien dertig tot veertig procent van de producten die jij kan aanschaffen in de supermarkt palmolie bevat. Dit zijn zeker niet alleen huishoudelijke producten want ook eetbare producten zoals noedels, koekjes, babyvoeding, sauzen en margarine bevatten palmolie. Naast de producten die je kan aanschaffen in de supermarkt, wordt palmolie ook veel gebruikt voor cosmetische producten, deodorant en kaarsen. 

Waarom word palmolie zoveel gebruikt?

De palmboom waar palmolie van gemaakt wordt is relatief makkelijk te onderhouden en heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig. Daarnaast kunnen palmbomen waar palmolie van gemaakt wordt al binnen enkel jaren vruchten produceren en dit kunnen ze voor enkele tientallen jaren doen. Gezien de grote massaproductie wordt palmolie hierdoor extreem goedkoop en daarom maken vrijwel alle producten gebruik van palmolie. Vruchten van de palmboom bevatten daarnaast meer dan 85% vet en er is geen enkele andere vrucht die zo veel vet bevat. 

Schaf alleen duurzame palmolie aan 

Iedereen is er wel bekend mee dat in Brazilië enorme stukken amazone platgebrand worden voor het verbouwen van palmolie. De laatste jaren is hier enorm veel verandering in gekomen omdat westerse landen alleen duurzame palmolie willen importeren. Deze palmolie heeft dan een certificaat waarmee bewezen kan worden dat de palmolie op een duurzame manier geteeld en geproduceerd is. Werknemers van bedrijven en importeurs die zich bezighouden met het importeren en verwerken van palmolie, voeren zelf controles uit op de plantages. Duurzame palmolie is niet alleen goed voor het milieu en onze wereld, maar daarnaast wordt het leven van de boeren ook verbeterd. Door de hogere prijs die zij krijgen als de palmolie duurzaam geteeld en geproduceerd is, kunnen zij hun leven verbeteren en bijvoorbeeld ook hun kinderen naar school sturen.
 

Similar Articles

Comments

Recente posts