Verduurzamen als bedrijf: Hoe te beginnen met het verminderen van de impact op het milieu

Als bedrijf zijnde is het van groot belang om te denken aan de impact die je hebt op het milieu. Het is dan ook niet voor niets dat het verduurzamen van bedrijven de afgelopen jaren steeds meer aandacht krijgt. Er zijn verschillende manieren om als bedrijf te verduurzamen, maar waar begin je nou eigenlijk? In deze blog lees je hoe je als bedrijf kunt beginnen met het verminderen van de impact op het milieu.

Grondstoffen: duurzaam inkopen

Een belangrijke stap om te verduurzamen als bedrijf is het duurzaam inkopen van grondstoffen. Duurzaam inkopen houdt in dat je als bedrijf rekening houdt met de impact van de grondstoffen op het milieu en de maatschappij. Hierbij kun je denken aan het inkopen van grondstoffen die op een duurzame manier geproduceerd zijn, zoals bijvoorbeeld gecertificeerd hout of biologische katoen. Met Hedgehog company kan je direct aan de slag met verduurzamen op dit gebied.

Productie: verminderen van afval en energieverbruik

Naast het duurzaam inkopen van grondstoffen is het verminderen van afval en energieverbruik een belangrijke stap in het verduurzamen van bedrijven. Dit kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door het verminderen van verpakkingen of het implementeren van een recycleprogramma. Ook het investeren in duurzame energiebronnen kan bijdragen aan het verminderen van de impact op het milieu.

Transport: efficiëntere logistiek

Transport is een belangrijk onderdeel van veel bedrijven, maar het heeft ook een grote impact op het milieu. Door het implementeren van een efficiëntere logistiek kan de impact op het milieu worden verminderd. Denk hierbij aan het optimaliseren van de routes of het stimuleren van werknemers om gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen, zoals de fiets of het openbaar vervoer.

Bovenstaande punten kunnen door middel van een lCA (Life Cycle Assessment) geanalyseerd worden. 

Samenwerking: kennisdeling en samenwerking met leveranciers

Een belangrijke stap in het verduurzamen van bedrijven is het delen van kennis en samenwerken met leveranciers. Door samen te werken met leveranciers kun je als bedrijf de impact op het milieu verminderen. Zo kunnen leveranciers bijvoorbeeld op een duurzamere manier produceren of duurzame grondstoffen inkopen. Ook het delen van kennis over duurzame productiemethodes kan bijdragen aan het verduurzamen van bedrijven.

Conclusie

Als bedrijf zijnde kun je op verschillende manieren bijdragen aan het verminderen van de impact op het milieu. Het duurzaam inkopen van grondstoffen, het verminderen van afval en energieverbruik tijdens de productie, het implementeren van een efficiëntere logistiek en het delen van kennis en samenwerken met leveranciers zijn enkele stappen die bedrijven kunnen nemen om te verduurzamen.

Similar Articles

Comments

Recente posts