Rode wijn kopen doe je bij de wijnspecialist

De één zegt dat rode wijn goed is voor je hart en bloedvaten, een ander zegt het tegenovergestelde. Maar als we het ergens over eens kunnen zijn, als rode wijn liefhebber, is dat deze druivendrank een ontspannend effect heeft op ons lichaam. En dat de smaak ervan een extra dimensie geeft aan een ontspannende activiteit. Zeker in de landen waar de wijnen hun oorsprong vinden. Om deze dimensie te ervaren kun je natuurlijk naar het wijnland afreizen, maar dat is vandaag de dag niet zo vanzelfsprekend. Een goed alternatief is om naar een wijnspecialist te gaan en daar een rode wijn kopen uit de wijnstreek waar je graag naar af had willen reizen. Laat je verbeeldingskracht de rest doen en laat je bovenal verrassen.

De wonderen wereld van wijn, er valt meer over te ontdekken dan je aanvankelijk verwacht

De productie van rode wijn is een eeuwenoud proces wat veel toewijding vereist. Zeker een kwalitatief goede rode wijn. Zo eentje die je smaakpapillen doet duizelen, e waar je iedere dag weer naar uitkijkt om een glaasje van te nuttigen om even lekker te ontspannen terwijl je jouw dag de revue laat passeren. Rode wijn kopen is dus net zo’n bewust proces als het produceren ervan. Zoals de wijnmaker erover nadenkt wat hij de drinker graag wilt laten ervaren, is het voor de consument net zo belangrijk om na te denken over wat je van een wijn wilt ervaren.

Maar wat maakt een goede rode wijn nu zo wonderbaarlijk?

Dat is per persoon verschillend. De één houdt meer van soepel en fris en de ander meer van zwaar en 'oaky'. Door een bezoekje te brengen aan een wijnspecialist die verschillende rode wijnen in het assortiment heeft, weet jij snel welke rode wijn je moet kopen. Om je alvast een eindje op weg te helpen vind je hier een aantal wijnstreken en hun kenmerken:

De Franse Bordeaux en Bourgogne

Geniet van een Merlot, Cabernet Sauvignon of Pinot Noir wijn uit deze streken, die zich laat kenmerken door de verschillende houttonen en zwarte bessen die in één wijnsoort aanwezig zijn. Één slokje van deze wijnen en je bevind je op een vliegend kleed dat je meeneemt naar de romantische en zwoele zomeravonden in de Franse wijnstreken.

Wijnen van Italië

Bij Italië denken we aan pizza, pasta en de stad die hier bekend om is: Rome. En wat past er beter bij deze overheerlijke gerechten dan een fruitig rood wijntje? Met een bijpassend wijntje uit de wijnstreken Toscane, Sardinië, Sicilië, Piemont, Lombardije en Umbrië waan je je direct in het zon overgoten en gezellige Italië.

Continent hoppen

Ga je liever naar een ander continent dan Europa? Dan zijn de wijnen van Zuid-Afrika, Australië, de Verenigde Staten en/of Chili een goede keuze. Voor een echte Zuid-Afrikaanse experience ga je voor de signature wijn van dit land: de Pinotage. De tabaksgeur, zoete kruidigheid en koffie brengen je in no time in de hogere sferen van dit fascinerende land. Ga je liever naar down-under Australië? Kies dan voor hun Cabernet Sauvignon en Shiraz of een mix van deze blends. Deze zijn net zo gul als de Australiërs zelf! In de Verenigde Staten moeten we in Californië zijn. Hun Cabernet Sauvignon, Merlot en Zinfandel nemen je mee op een onvergetelijke roadtrip langs alle magnifieke gebergten en andere geneugten. Last but not least is Chili dat mooi in het aangelengde van de Verenigde Staten ligt. Ook hier vinden we een Cabernet Sauvignon en Merlot. Wees niet verbaasd als je opeens de behoefte krijgt om te gaan salsa dansen.

De ene wijn is de ander niet

Zoals je waarschijnlijk wel is opgevallen, hebben de meeste wijnstreken wel een Cabernet Sauvignon of een Merlot. Ondanks dat ze van dezelfde druivensoort zijn geproduceerd, variëren de wijnen in smaak en body van elkaar. Ja, een wijn heeft een bepaalde 'body'. Dit betekent hoe stevig, soepel, slap of rond de wijn aanvoelt in de mond. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden van de wijnstreek en de behandeling van de druiven waar de wijn uit afkomstig is. Dat maakt wijn drinken ook zo leuk: onderzoeken wat maakt dat de ene wijn uit een bepaalde streek anders smaakt, dan een andere uit een andere streek.

Similar Articles

Comments

Recente posts