NFC uitgelegd: alles wat je moet weten

NFC, of Near Field Communication, is een technologie waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren als ze dicht bij elkaar zijn. NFC kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals betalingen, het delen van bestanden, en nog veel meer. In deze blogpost leggen we uit wat NFC is en hoe het werkt. We bespreken ook enkele van de meest voorkomende toepassingen van NFC-technologie.

Wat is NFC en hoe werkt het?

Wat is NFC? NFC is een korte-afstand draadloze communicatietechniek die gebruik maakt van inductie door magnetische velden om communicatie tussen toestellen mogelijk te maken. Wanneer twee NFC-geschikte toestellen in elkaars nabijheid worden gebracht, kunnen ze gegevens uitwisselen. NFC werkt op een frequentie van 13,56 MHz en heeft een bereik van maximaal vier centimeter.

Voor welke doeleinden wordt het gebruikt?

NFC wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, waaronder betalingen, bestanden delen, en meer. Hieronder een opsomming waarvoor je NFC kan gebruiken.

  1. Een van de meest voorkomende toepassingen van NFC op dit moment is mobiel betalen met je mobiel en reizen in het OV. Met mobiele betaalapps die NFC ondersteunen, zoals Apple Pay en Google Pay, kun je contactloze betalingen doen door je telefoon in de buurt van een beveiligde terminal te houden. Tegenwoordig is dit ook mogelijk met Smartwatches.
  2. NFC kan ook zijn ingebouwd in andere passen. Denk hierbij aan pasjes voor htotelkamers, OV chipkaart en bankpassen of credit cards. Door NFC is het niet meer nodig om een pas in een apparaat te steken.
  3. Een ander veelvoorkomend gebruik van NFC is het delen van bestanden. Je kunt bijvoorbeeld foto’s of bestanden delen door twee NFC-geschikte toestellen elkaar aan te raken.
  4. Visitekaartjes met NFC chips is ook een geweldige manier op je NAW gegevens te delen, niet alleen dat, met NFC kun je veel verder gaan met een digitaal visitekaartje. Linken naar een bedrijfsvideo, sociale kanalen en andere data die je wilt delen met een ontvanger.

Wat zijn de voordelen van NFC?

NFC heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere draadloze technologie├źn. Een voordeel is dat het zeer energiezuinig is en lange tijd op een enkele batterij kan werken. Bovendien is NFC zeer veilig en moeilijk te hacken. Tenslotte is NFC erg handig en gemakkelijk te gebruiken -het enige wat je hoeft te doen is twee NFC-geschikte apparaten in elkaars nabijheid te brengen en ze zullen met elkaar kunnen communiceren.

Wat zijn de nadelen van NFC?

NFC heeft ook een paar nadelen. Een ervan is dat het een relatief klein bereik heeft, en alleen werkt als twee apparaten in elkaars nabijheid zijn. Een ander nadeel is dat niet alle toestellen zijn NFC-geschikt, dus het kan zijn dat je het niet met al je toestellen kunt gebruiken.

Tenslotte is NFC een relatief nieuwe technologie, dus het kan even duren voor ze algemeen ingeburgerd raakt, maar de mogelijkheden worden steeds uitgebreider.

Similar Articles

Comments

Recente posts