De zeven elementen van je inrichting

Wanneer je moet beginnen met de inrichting van een nieuw huis of appartement zul je misschien niet weten waar te beginnen. Je wilt een inrichting creëren waar je thuis voelt en gasten kunt ontvangen. Maar welke kleuren passen bij elkaar en wat voor stijl meubels ga je kopen? Het zijn lastige vragen. Om deze reden gaan we in dit artikel de elementen van een goed inrichting bespreken. Wanneer je aan elk van deze elementen aandacht besteed zul je sowieso een prachtige inrichting hebben.

Ruimte

Dit is natuurlijk het meest fundamentele element van de inrichting, de ruimte die je hebt om in te richten. De grootte van deze ruimte kun je waarschijnlijk niet zozeer beïnvloedden maar wat je ermee doet wel. Er is zogenaamde positieve en negatieve ruimte. Positieve ruimte is de ruimte die gevuld is, negatieve ruimte is lege ruimte zonder invulling. Je wilt bij de inrichting een goede balans vinden. Je wilt het huis niet overvol hebben maar het mag ook niet leeg aanvoelen.

Lijnen

Wanneer je naar een interieur kijkt zul je verschillende lijnen zien. Je ziet horizontale, verticale en dynamische lijnen. Horizontale lijnen zie je bijvoorbeeld in tafels en ze geven de ruimte een stabiel en efficiënt gevoel. De verticale lijnen zorgen voor vrijheid, ruimte en openheid, bijvoorbeeld zichtbaar in de ramen. Dynamische lijnen gaan alle kanten op, bijvoorbeeld zichtbaar in een trap. Ze vullen de ruimte met beweging en dynamiek. Een goed interieur vindt balans tussen deze lijnen.

Licht

Een ander belangrijk element van het interieur is natuurlijk licht. Een goed interieur heeft veel natuurlijk licht overdag en in de avond kunstmatig licht dat past bij de functie van de kamer. Een keuken zal bijvoorbeeld feller licht hebben en ook kouder licht zodat je goed kunt zien wat je doet als je bijvoorbeeld voedsel snijdt. Maar de woonkamer heeft meer zacht en warm licht nodig zodat het een knusse en gezellige sfeer uitstraalt. Je kunt kiezen voor een grote hanglamp of kiezen voor spotjes. Zelf ben ik een groot fan van warm licht met een dimmer.

Kleur

Natuurlijk zijn de kleuren ook een belangrijk element van het interieur, ga voor warme kleuren of koude kleuren, lichte of donkere kleuren. Lichte kleuren zullen de kamer ruimte en openheid geven maar donkere kleuren kunnen meer een knusse sfeer creëren. Ook hierbij is het slim om na te denken aan de functie van de kamer.

Similar Articles

Comments

Recente posts

Industrieel drogen doe je best met adsorptiedroger met silica gel

Adsorptiedrogers onttrekken vocht uit de omgevingslucht, ook bij lage temperaturen. Met dit toestel wordt een opvallend lage luchtvochtigheid gerealiseerd. Terwijl bij condensatiedrogers een compressor...

Tips om je bedrijf en winkel te beveiligen

Winkelbeveiliging is een belangrijk onderdeel van uw onderneming, wanneer er veel waardevolle spullen op de zaak liggen die beveiligd moeten worden. Met welke hulpmiddelen...

De perfecte jas voor elk moment

Het is gek weer de afgelopen weken. Het ene moment is het hoog-zomers warm, terwijl het de volgende dag weer regenachtig of frisjes is....