Alles over vitamines

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende vitamines op de markt. Links en rechts zijn er reclames te zien van bedrijven die verschillende soorten en verschillende samenstellingen van vitamines aanbieden. Maar wat zijn vitamines precies? En welke heeft iemand nodig?

Vitamines

Het binnenkrijgen van genoeg en de goede vitamines is belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede gezondheid. Wat mensen misschien niet weten, is dat het menselijk lichaam zelf geen, of heel weinig, vitamines aan kan maken. Alle vitamines die iemand binnenkrijgt, komen binnen via eten en drinken. Er zijn enige vitamines die het lichaam wel zelf aanmaakt. Zo worden er kleine hoeveelheden vitamine K aangemaakt in de darmen, uit aminozuur tryptofaan wordt niacine aangemaakt en het lichaam kan voorlopers van vitamines uit voeding zetten. Dit zijn niet de belangrijke vitamines die iemand nodig heeft om gezond te kunnen leven.

Tekort

Een tekort aan vitamines betekent een slechte(re) gezondheid. Over het algemeen komen vitaminetekorten in Nederland niet voor. Dit komt omdat Nederlanders een goed dieet hebben en zo alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen. De opname van vitamines kan wel verstoord worden door een ziekte. Er kan wel aanbevolen worden om supplementen van vitamines te nemen, zodat het zeker is dat het lichaam genoeg vitamines op neemt. Het is wel belangrijk dat dit goed uitgezocht wordt. Een overschot aan vitamines kan namelijk ook slecht zijn voor de gezondheid. Een voorbeeld is teveel vitamine B6: dit betekent gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijnen.

Welke vitamines?

Vitamine A, D, E en K zijn vitamines die voornamelijk uit smeer- en bereidingsvetten, vis, vlees, noten, melk en andere melkproducten komen. Deze producten bevatten vet en de vitamines vallen onder de vet oplosbare vitamines om deze reden. Dan zijn er nog wateroplosbare vitamines. Deze zijn vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Wateroplosbare vitamines kunnen gehaald worden uit groentes, brood, volkorenproducten, peulvruchten en melkproducten. Vitamines A, C en E vallen ook onder antioxidanten, die mogelijke agressieve stoffen aan kunnen vallen.

Een vitamine C supplement kan het lichaam helpen om vrije radicalen onschadelijk te maken. Vrije radicalen is een naam gegeven aan stoffen die cellen en weefsels kunnen aanvallen. Vitamine C kan hierbij helpen en het kan komen van poeder, tabletten, pillen en bruistabletten. Het is goed voor de huid, haren en het gebit, ondersteunt iemands energieniveau, helpt met de vorming van collageen, goed voor de hersenfuncties, ondersteunen het immuunsysteem en de opname van ijzer. Dit is dan ook de reden dat mensen vitamine C kopenLactoferrine kan daarnaast helpen om de weerstand te ondersteunen en kan preventief worden ingezet om ziektes te voorkomen. Twee belangrijke supplementen, dus!

Similar Articles

Comments

Recente posts